Prva zmaga Janje Garnbret v Kopru, Vita Lukan tretja

Najuspešnejša športna plezalka vseh časov Janja Garnbret je pred večtisočglavo množico domačih navijačev dosegla še en mejnik - prvo zmago svetovnega pokala v težavnosti na domači tekmi v Kopru, s katero je svojo skupno bero zmag v svetovnem pokalu dvignila na rekordnih 41. Slovenski uspeh je dopolnila Vita Lukan, ki se je kljub izgubljeni vrečki za magnezij veselila bronaste medalje. Preostala slovenska finalista Mia Krampl in Luka Potočar sta se uvrstila na osmo mesto.
Janja prva, Vita tretja (foto Grega Valančič)
Olimpijska prvakinja, osemkratna svetovna prvakinja in petkratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti Janja Garnbret je tudi v Kopru dokazala, da je iz zmagovitega testa. Ob bučni podpori domačih navijačev je kot edina finalistka dosegla vrh finalne smeri in svojo prvo zmago v Kopru, kjer je bila lani druga. S tem vknjižila tudi nov rekord - 41. zmago v svetovnem pokalu. "V Kopru sem zelo uživala, ne vem, če sem bila kadarkoli na katerikoli tekmi tako sproščena, tako v kvalifikacijah kot v polfinalu in zdaj še v finalu. Končno sem tudi jaz dobila prvo mesto v Kopru. Lani je bilo sicer tisto razočaranje ob drugem mestu, zdaj imam končno zmago. To je bila tudi moja zadnja tekma letos in seveda je lepo sezono tekmovanj končati na vrhuncu, še boljše pa je, ko zmagaš doma. Sem izjemno hvaležna navijačem, vsem, ki so nas podprli," je dejala Garnbretova.

"Ne vem, zakaj sem bila lani tako razočarana zaradi drugega mesta, ampak res sem bila razočarana. Letos sem pa končno dobila svoje maščevanje in končno je tu tudi moja zmaga v Kopru," je še dejala.

finale5
 (foto Grega Valančič)

Drugo mesto si je priplezala Japonka Ai Mori, brona pa se je kljub smoli v finalu veselila Vita Lukan. Čeprav je v finalni smeri izgubila vrečko za magnezij, se je z odličnim plezanjem in jekleno voljo zavihtela na tretje mesto. "To tretje mesto mi zelo veliko pomeni, sploh pred domačim občinstvom in tako težko konkurenco. Navdušena sem nad podporo občinstva. Zelo sem zadovoljna s svojim nastopom. Ko sem vmes izgubila magnezijevo vrečko, sem bila jezna nase. A imam srečo, da se mi roke ne potijo tako močno, zato sem brez problema plezala naprej. To me ni vrglo iz tira in sem se takoj umirila in plezala naprej," je bila zadovoljna 22-letna Radovljičanka, ki je tako pristavila piko na i letošnji odlični sezoni, v kateri je dosegla tudi svojo premierno zmago svetovnega pokala. 

finale6
(foto Grega Valančič)

Tretja slovenska finalistka Mia Krampl, četrta na letošnjem svetovnem prvenstvu v težavnosti, je zdrsnila v spodnjem delu smeri in tekmo razočarana sklenila na osmem mestu: "Zelo sem jezna nase, ta bes bo ostal še nekaj časa. Čim boljše sem želela plezati, sploh ker je to tekma pred domačim občinstvom, hočeš narediti še bolje. Žal je prišlo do zdrsa in se je moje plezanje zgodaj končalo. Vesela sem, da sem imela podporo domačega občinstva, četudi mi ni šlo dobro. Vesela sem, da smo kot ekipa bili na tej tekmi zelo uspešni, sploh v polfinalu. Moja naslednja tekma bo verjetno tekma na Kitajskem in tam upam na boljši rezultat."

V moški konkurenci je z brezhibno predstavo in edinim vrhom zahtevne moške finalne smeri slavil komaj 16-letni Japonec Soraku Anraku, srebra se je veselil Američan Jesse Grupper, brona pa Španec Alberto Gines Lopez. Edinemu slovenskemu finalistu Luki Potočarju žal ni uspelo ponoviti lanske zmage v Kopru in je z napako v srednjem delu smeri finale sklenil na osmem mestu. "Čeprav mi je težko reči, je bil letos nastop v finalu že velik dosežek. Sploh je to težko reči po dveh sezonah, ko sem bil stalno v finalih. Seveda nisem tako zadovoljen s formo kot lani, saj sem v Koper prišel kot evropski podprvak, sem pa zelo zadovoljen s polfinalnim nastopom. Smer je bila, kot kaže, od problematičnega giba, kjer nas je kar nekaj padlo, bolj plezljiva. Smer je bila na ogledu videti preprostejša, a na koncu je bila zelo težka, mogoče tudi manj zanimiva za gledalce," je vtise strnil 21-letni Jeseničan, lani skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti.

finale1
(foto Grega Valančič)

Na domači tekmi je med 140 tekmovalci nastopilo kar 21 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Luke Fonda in Domna Švaba. V polfinale se je prebila slovenska deseterica, od tega kar sedem Slovenk. V polfinalu je navdušila 18-letna Sara Čopar, mladinska svetovna prvakinja v težavnosti, ki je le za gib zgrešila finale in tekmo sklenila na 10. mestu. Lučka Rakovec je bila 19., Martin Bergant 21., Lana Skušek 22., debitanta v svetovnem pokalu Rosa Rekar in Lovro Črep pa 25. 

Gregor Vezonik in Anže Peharc sta v kvalifikacijah končala na 31. oziroma 33. mestu. Jennifer Eucharia Buckley je bila 34., Lucija Tarkuš in Timotej Romšak sta končala na 40. mestu, Gorazd Jurekovič je bil 42., Zan Lovenjak Sudar 45., Katja Debevec in Milan Preskar sta osvojila 48. mesto, Julija Kruder in Zala Mlakar Starič pa 53. oz. 55. mesto.

Ob koncu tekmovanja je svoje navdušenje nad uspehi slovenskih tekmovalcev dodal še organzacijski vodja tekmovanja Matej Planko in ocenil, da je koprsko finalno tekmo obiskalo 5 tisoč navdušencev nad športnim plezanjem. 

Fotogalerija


Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji