Janja, Mina, Vita in Domen v finale SP Kranj 2017

V nedeljsko finalno preizkušnjo 22. tekme svetovnega pokala (SP) v težavnostnem plezanju Kranj 2017, ki bo ob 16.45 v dvorani Zlato polje, so se uvrstili kar štirje slovenski reprezentanti: skupna zmagovalka SP Janja Garnbret kot vodilna po polfinalu, kranjska rekorderka Mina Markovič s četrtim rezultatom, novinka kranjskega finala Vita Lukan z osmim mestom in Domen Škofic, ki je bil sedmi. V prestolnici Gorenjske je letos nastopilo 113 tekmovalcev iz 19 držav, med njimi 20 Slovencev.
Domen Škofic in Janja Garnbret skupaj finalu SP Kranj 2017 naproti (foto Stanko Gruden)
Kranj je že 22 let nepogrešljiva postaja najboljših športnih plezalcev pred koncem sezone. Na osmi, zadnji preizkušnji letošnjega svetovnega pokala, ki jo pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) organizira Planinska zveza Slovenije na čelu z vodjo Tomom Česnom z ekipo, se je pomerilo 52 tekmovalk in 61 tekmovalcev iz 19 držav, poseben pečat pa mu je dal spremljevalni program - otroške delavnice in mini olimpijada s Foksijem, plezalni filmi Festivala gorniškega filma in tekmovanje v močnih prstih. Gorenjska prestolnica bo okronala tudi skupne zmagovalce svetovnega pokala. Izjemna najstnica Janja Garnbret, tudi aktualna svetovna prvakinja v težavnosti, si je drugo leto zapored že pred sklepno tekmo zagotovila dvojno zmago v skupnem seštevku - tako v težavnosti kot kombinaciji, medtem ko je v balvanskem seštevku druga.

KRANJ_2017_janja_garnbret_foto_stanko_gruden
Janja Garnbret, že drugo leto zapored skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, v finale vstopa kot vodilna. (foto Stanko Gruden)

Slovenske barve je pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena ter trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina zastopala 20-članska ekipa, dvanajsterica v ženski in osmerica v moški konkurenci. Iz kvalifikacij se je v polfinale prebilo kar deset slovenskih reprezentantov, v nedeljski finale pa se je uvrstila četverica: vodilna Janja Garnbret, edina z vrhovi tako v kvalifikacijah kot polfinalu, Mina Markovič, ki si je s polfinalnim vrhom in četrtim mestom priplezala svoj trinajsti zaporedni finale SP v Kranju, novinka kranjskega finala Vita Lukan, ki je dosegla osmi rezultat polfinala, ter Domen Škofic, ki je polfinale končal na sedmem mestu. Druga med dekleti je bila Belgijka Anak Verhoeven in tretja Južna Korejka Jain Kim, obe prav tako z vrhom polfinalne smeri. V moški konkurenci vodi Jakob Schubert (AVS), drugi in tretji sta Italijana Stefano Ghisolfi in Francesco Vettorata.

V polfinalu so se izkazali tudi Urška Repušič (10.), Mia Krampl (19.), Martin Bergant (19.), Jernej Kruder (21.), Katja Kadić (22.) in Lučka Rakovec (23.). V kvalifikacijah so nastopili še Tjaša Kalan (29.), Lana Skušek (30.), Milan Preskar (32.), Veronika Meke (33.), Tjaša Slemenšek (41.), Kaja Skvarč Božič (43.) Anže Peharc in Zan Sudar (oba 46.), Luka Potočar (51.) in Klemen Novak (52.).

nedelja, 12. november
16.45 predstavitev finalistov in ogled smeri
16.55 uradno odprtje tekme z akrobatskim spektaklom
17.00 finale moški, za njimi ženske
          (sledi podelitev medalj)

KRANJ_2017_mina_markovic_foto_stanko_gruden
Kranjska rekorderka Mina Markovič si je priplezala trinajsti zaporedni finale, v Kranju je zmagala že štirikrat. (foto Stanko Gruden)

Janja Garnbret (Šaleški AO) je edina z odliko in vrhom opravila tako s kvalifikacijskimi kot polfinalno smerjo, kar je dobra popotnica za kranjski finale, kjer je bila lani in predlani tretja. "Kvalifikacije so bile v Kranju težje kot na drugih tekmah, lahko bi jih že primerjali s polfinalom ali finalom, polfinale je bil lažji, a sem bila malo nervozna, ker sem vedela, da moram doseči vrh, če hočem jutri, če pademo na istem gibu, ubraniti boljše mesto. Vzdušje je fenomenalno, občinstvo te drži v steni, spodbuja! Za zdaj še nisem padla pod kranjski pritisk, za finale nimam pričakovanj, zagotovo pa vem, da bo v finalu fajn plezati, tudi občinstva bo še veliko več, vsi bodo navijali - in mislim, da bom res uživala," se veseli 18-letna Korošica, ki je že drugo leto zapored skupna zmagovaka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Vrh v finalu je dosegla tudi Mina Markovič (ŠPK Plus), slovenska rekorderka kranjske tekme, kjer letos nastopa štirinajstič, trinajstič zapored se je uvrstila v finale, slast kranjske zmage pa je okusila že štirikrat (2009, 2012, 2014, 2015) "Zelo sem vesela dobrega plezanja v polfinalu, predvsem pa sem vesela, da sem sestavila glavo in tudi pred domačim občinstvom odplezala, kot je treba. Res sem si želela nastopiti v kranjskem finalu, kar mi je spet uspelo, želela sem si dobro odplezati pred domačim občinstvom, ker vem, da sem tega sposobna, in mislim, da sem z današnjimi nastopi to suvereno pokazala. Trdim, da sem že vse leto pripravljena, vsaj tako kot zdaj ali morda iz tekme v tekmo bolj, tako da sem zadovoljna, da mi je to uspelo tudi pokazati v smeri. Uživala sem in si želim, da bi tudi jutri," je bila zadovoljna 29-letna Sežančanka, ki v finale SP Kranj 2017 vstopa s četrtim rezultatom polfinala.

KRANJ_2017_vita_lukan_foto_stanko_gruden
Vita Lukan, evropska mladinska prvakinja v težavnosti, bo v Kranju nastopila v svojem prvem članskem finalu. (foto Stanko Gruden)

Tretja slovenska finalistka je Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki so ji sodniki naknadno priznali doseženo višino, kar ji je prineslo osmi rezultat finala. "Res sem vesela, da sem prišla v finale, se je splačalo počakati. Sicer mi je malce nelagodno, da se je bilo treba pritožiti, a sem zadržala oprimek, kar so sodniki videli in mi prisodili višino. Občutki so fenomenalni, ko mi je končno uspelo priti v finale članske tekme, še bolje pa je, ker se je to zgodilo v Kranju, tako da komaj čakam finale," ni skrivala navdušenja 17-letna Radovljičanka, ki je letos osvojila naslov evropske mladinske prvakinje v težavnosti.

Slovenski adut v moški konkurenci ostaja Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), že četrtič finalist kranjske tekme. "Na domači tekmi je uvrstitev v finale vedno izjemen občutek, tako da je en cilj že dosežen, finala se vsakič neizmerno veselim. Zares dobro sem se počutil v steni in zadnje čase, odkar spet trenirava z Romanom (Krajnikom, op. p.), se mi stanje izboljšuje, zelo uživam, tako da po eni strani škoda, da je že konec sezone. Z današnjim plezanjem sem zelo zadovoljen, če bi v polfinalni smeri izbral drugo varianto, bi bilo še bolje, moči je bilo še dovolj, jo bom pa prihranil za finale. Se že veselim," je misli strnil 23-letni Radovljičan, lanski skupni zmagovalec SP v težavnosti.

KRANJ_2017_domen_skofic_foto_stanko_gruden
Slovenski adut v moški konkurenci ostaja Domen Škofic, že četrtič finalist kranjske tekme. (foto Stanko Gruden)

"Zelo sem zadovoljen. Kvalifikacije smo odplezali dobro, trije polfinalisti so bili želja, tudi pri dekletih sem računal na šest, sedem polfinalistk, a še kakšna je bila sposobna priti v polfinale, predvsem imam v mislih Tjašo Kalan. Polfinale je bil odličen, pri puncah je sanjsko, imamo tri finalistke, vodi Janja, Mina je četrta, Vita osma, za nameček zelo dober rezultat Urše Repušič na desetem mestu, Domen je finalist pri fantih in mislim, da bomo v nedeljo imeli res dober šov, ter verjamem, da bomo naredili zelo dobre rezultate," je nastope svojih varovancev ocenil Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Rezultati po polfinalu SP Kranj 2017
ženske - 52 tekmovalk (vir: IFSC) moški - 61 tekmovalcev (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO)
2. Anak Verhoeven (BEL)
3. Jain Kim (KOR)
4. Mina Markovič (SLO)
5. Molly Thompson-Smith (VB)
6. Julia Chanourdie (FRA)
7. Shauna Coxsey (VB)
8. Vita Lukan (SLO)
...
10. Urša Repušič (SLO)
19. Mia Krampl (SLO)
22. Katja Kadić (SLO)
23. Lučka Rakovec (SLO)
29. Tjaša Kalan (SLO)
30. Lana Skušek (SLO)
33. Veronika Meke (SLO)
41. Tjaša Slemenšek (SLO)
43. Kaja Skvarč Božič (SLO)
1. Jakob Schubert (AVS)
2. Stefano Ghisolfi (ITA)
3. Francesco Vettorata (ITA)
4. Marcello Bombardi (ITA)
5. Jan Hojer (NEM)
6. Dmitrii Fakirianov (RUS)
7. Domen Škofic (SLO)
8. Alexander Megos (NEM)
...
19. Martin Bergant (SLO)
21. Jernej Kruder (SLO)
32. Milan Preskar (SLO)
46. Anže Peharc (SLO)
46. Zan Sudar (SLO)
51. Luka Potočar (SLO)
52. Klemen Novak (SLO)

Skupni seštevek svetovnega pokala 2017 v težavnosti (pred zadnjo tekmo)
ženske (vir: IFSC) moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) 565 točk
2. Jain Kim (KOR) 445 točk
3. Anak Verhoeven (BEL) 404 točke
...
6. Mina Markovič (SLO) 253 točk
23. Mia Krampl (SLO) 68 točk
25. Vita Lukan (SLO) 66 točk
42. Urška Repušič (SLO) 18 točk
1. Romain Desgranges (FRA) 440 točk
2. Stefano Ghisolfi (ITA) 362 točk
3. Keiichiro Korenaga (JAP) 339 točk
4. Domen Škofic (SLO) 270 točk
...
62. Martin Bergant (SLO) 2 točki
67. Jernej Kruder (SLO) 1 točka

Skupni seštevek svetovnega pokala 2017 v kombinaciji (pred zadnjo tekmo)
ženske (vir: IFSC) moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) 1035 točk
2. Shauna Coxsey (VB) 560 točk
3. Jain Kim (KOR) 546 točk
...
17. Mina Markovič (SLO) 253 točk
20. Katja Kadič (SLO) 227 točk
61. Vita Lukan (SLO) 80 točk
65. Mia Krampl (SLO) 68 točk
84. Julija Kruder (SLO) 44 točk
116. Urška Repušič (SLO) 18 točk
1. Tomoa Narasaki (JAP) 565 točk
2. Jongwon Chon (KOR) 555 točk
3. Kokoro Fujii (JAP) 471 točk
...
19. Domen Škofic (SLO) 272 točk
23. Jernej Kruder (SLO) 202 točki
77. Anže Peharc (SLO) 62 točk
131. Gregor Vezonik (SLO) 14 točk
188. Martin Bergant (SLO) 2 točki

Vstopnice lahko gledalci kupijo na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na spletu >>>. Vstopnina za nedeljski finale je 15 € oz. 12 € za člane PZS. Za finale je na voljo le še 70 vstopnic, zato velja pohiteti z nakupom.

Finalno tekmo bo v nedeljo, 12. novembra, ob 16.55 na 2. programu prenašala tudi TV Slovenija. Medijski sponzor svetovnega pokala Kranj 2017 je Val 202.

Iskreno vabljeni na finalno preizkušnjo v Kranj!

Manca Čujež

-----------------------
Povezani novici:
20 Slovencev z Janjo Garnbret na čelu v boj za kranjska odličja

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji