Lučka in Mia v finalu kranjske tekme, Janja žal ne

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju bo imela v finalu tekme svetovnega pokala v težavnosti dve predstavnici: Lučko Rakovec z drugim rezultatom polfinala in Mio Krampl, ki v finale vstopa kot šesta. Glavna favoritinja Janja Garnbret je svoj nastop presenetljivo končala že v polfinalu, na 13. mestu, kolikor je tudi najboljša moška uvrstitev v Kranju, ki jo je dosegel Luka Potočar.
Mia Krampl in Lučka Rakovec finalistki tekme SP Kranj 2019 (foto Manca Ogrin)
Med osmerico finalistk, ki bodo svoj nastop v dvorani Zlato polje začele ob 17.30, bosta dve Slovenki, ki bosta obe premierno nastopili v finalu domače tekme. Lučka Rakovec (PK FA) je polfinale končala na drugem mestu, na gibu 38+, do koder je priplezala tudi trenutno vodilna Japonka Ai Mori, šesta po polfinalu pa je bila svetovna podprvakinja Mia Krampl (AO PD Kranj) z višino 34+.

kranj_lucka_rakovec_pf_foto_stanko_gruden
Lučka Rakovec v svoj prvi finale kranjske tekme vstopa kot drugouvrščena v polfinalu (foto Stanko Gruden)

"Res sem se dobro počutila na steni in tudi rezultat to odraža. Dobro sem odplezala, mogoče bi lahko na vrhu še malce stisnila, ampak sem zelo zadovoljna s svojim nastopom. Pred tekmo si nisem upala reči, da sem pripravljena za finale, a sem upala, da bom v finalu, zdaj ko se je to uresničilo, pa sem zelo vesela. Že kvalifikacijski smeri in danes polfinalna so bile res dobro postavljene, tako da nas verjetno tudi v finalu čaka zelo dobra smer - in še posebej zanimiva za občinstvo," je žarela 18-letna Ljubljančanka Lučka Rakovec, avgusta na svetovnem prvenstvu deveta, sicer pa letos že tretjič finalistka tekme svetovnega pokala in sedma v skupnem seštevku SP.

"Zelo sem vesela, da se mi je uspelo prvič uvrstiti v kranjski finale, da se mi je malo poklopilo in mi je to uspelo kljub ne najbolj sproščenemu plezanju v polfinalu. Polfinalna smer je bila kar zabavna, začetek kar zapleten, težji, nato se je razvila v malce lažjo, a je bila kar konstanta, težka. Upam, da se bo moje plezanje samo še stopnjevalo in da bom v finalu pokazala še kaj več," je vtise strnila nasmejana 19-letna Mia Krampl z Golnika, ki je na nedavnem svetovnem prvenstvu z drugim mestom dosegla uspeh kariere, sicer pa je na visokem petem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala.

kranj_mia_krampl_pf_foto_stanko_gruden
Svetovna podprvakinja Mia Krampl odlično formo kaže tudi na tekmi pred domačimi navijači (foto Stanko Gruden)

Preostale finalistke so Korejka Chaehyun Seo, vodilna v seštevku težavnosti, še ena Japonka Natsumi Hirano, Belgijka Anak Verhoeven, Avstrijka Jessica Pilz, svetovna prvakinja 2018 v težavnosti, in še tretja predstavnica Japonske Mei Kotake.

Presenetljivo je brez finala ostala glavna favoritinja Janja Garnbret (Šaleški AO), aktualna trikratna svetovna prvakinja, ki je po napaki v zgornjem delu polfinalne smeri vknjižila višino 27+, kar je zadostovalo za 13. mesto, potem ko je bila lani v Kranju druga, predlani prva, dvakrat prej pa tretja. "Tudi sama sem malo v šoku, ampak se je moralo tudi to zgoditi, škoda, da na domači tekmi. Žal mi je, da ne bom mogla plezati v finalu, ampak ga bom enkrat vsaj videla kot gledalka. Se zgodi! Živčna sem bila, iskreno povedano, tokrat nisem mogla obvladati pritiska pred domačo tekmo, a se mi zdi, da je bila to spet dobra šola, nekaj se bom iz tega naučila, tako da z dvignjeno glavo naprej. Tudi na domači tekmi sem želela pokazati dobro pripravljenost, morda sem si sama ustvarila prevelik pritisk, malo je verjetno dodala tudi celoletna utrujenost," je bila razočarana 20-letna Korošica, prva športna plezalka sveta, serijska zmagovalka na tekmah svetovnega pokala in tekmovalka s šestimi naslovi svetovne prvakinje, ki bo danes navijala za Lučko in Mio: "Želim jima, da bosta uživali pred domačim občinstvom in pokazali najboljše plezanje."

kranj_pf_janja_foto_stanko_gruden
Svetovna prvakinja Janja Garnbret, ki je v Kranju že štirikrat stala na stopničkah, letos žal ne bo nastopila v finalu domače tekme (foto Stanko Gruden)

Boljši od Garnbretove sta bili še reprezentančni kolegici Tjaša Kalan (AO PD Kranj) na desetem in Lana Skušek (PK Scena) na enajstem mestu. Šesta slovenska polfinalistka Mina Markovič (ŠPK Plus) je svoj šestnajsti nastop v Kranju sklenila na 15. mestu.

"Letos bi od svojih dosežkov izpostavila le svetovno prvenstvo, saj se mi sicer ni poklopilo, a sem vesela, da sem naredila dober rezultat na domači tekmi, ki je ravno zaradi domačih navijačev zame še težja, zato sem res presenečena, da sem lahko odplezala, kot sem hotela. Polfinalna smer je bila videti težja, kot je bila, v primerjavi s kvalifikacijskima smerema ravno nekaj vmes," je dejala domačinka Kalanova, s svojim najboljšim dosežkom v karieri pa je bila zadovoljna tudi Skuškova: "Moja najboljša uvrstitev je bila lanska v Kranju, letos sem jo še izboljšala za tri mesta, zato sem zelo vesela. Polfinalna smer me je pozitivno presenetila, videti je bila malce sitna, a se je izkazala za zelo plezljivo in sem v njej zelo uživala." Že šestnajstič je v Kranju nastopila Markovičeva, ki je na domači tekmi tudi štirikrat zmagala (2009, 2012, 2014 in 2015) in štirinajstkrat nastopila v finalu: "Šestnajsta tekma - petnajsto mesto, kaže, da sem začela in končala svoje kranjske nastope zunaj finala; žal se danes ni izšlo. Začetek smeri sem si sama malce otežila, nato pa na enem od ključnih delov naredila napako in začela iskati druge rešitve. Z današnjim nastopom nisem zadovoljna, a sem pokazala, da pripravljenost in forma sta, sem pa zelo vesela za ostale Slovenke, ki so prav tako v odlični formi in so to pokazale, tako da bom z veseljem navijala za naši finalistki."

kranj_pf_tjasa_lana_foto_stanko_gruden
V polfinalu SP Kranj sta se izkazali tudi Tjaša Kalan na 10. in Lana Skušek na 11. mestu (foto Stanko Gruden)

Ob odsotnosti najvišje uvrščenega Slovenca v težavnosti Domna Škofica, ki se je odločil predčasno skleniti letošnjo sezono, je v Kranju najvišje posegel 17-letni Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki se je v svojem prvem kranjskem polfinalu povzpel do 13. mesta, svoje druge najboljše uvrstitve v karieri. Svoj najboljši dosežek je s 15. mestom izenačil Martin Bergant (PK Škofja Loka), na 16. mesto se je uvrstil Anže Peharc (AO PD Kranj), sicer specialist za balvane.

"Zadovoljen sem z rezultatom, ne toliko s plezanjem. Smer je bila res težka, a bi jo lahko odplezal bolje, vendar pa sem vesel, da sem dosegel svoj drugi najboljši rezultat. Smer si moral plezati, kot so si zamislili postavljavci, ni dopuščala napak, hitro si lahko padel, ni bilo možnosti za večje počitke. Bila je kar konstantna, plezati si moral zelo dobro, da si se prebil čez strop in potem naprej. Zelo sem vesel, da se je poklopilo, končno tudi v Kranju, kjer sem se prvič uvrstil v polfinale," je bil zadovoljen 17-letni Potočar, za dva giba boljši od reprezentančnega kolega Berganta: "Danes mi je uspelo pokazati dobro plezanje, sicer sem morda potihoma pričakoval malce več, ampak končalo se je zelo solidno zame. Polfinalna smer me je kar malo šokirala, bila je zelo težka, že od začetka sem moral dati za vsak gib svoj maksimum. Sredinski del v najbolj previsnem delu je bil odločilen za uvrstitev v finale in tokrat se žal ni izšlo."

kranj_pf_luka_foto_stanko_gruden
Najuspešnejši Slovenec v moški konkurenci je bil Luka Potočar na 13. mestu (foto Stanko Gruden)

Tretji slovenski polfinalist Peharc, letos že tretji na tekmi svetovnega pokala v balvanih, je s 16. mestom posegel najvišje v težavnosti: "Super zadovoljen sem s tem rezultatom, to je moj prvi polfinale v težavnosti. Forma šele dobro prihaja, zato sem navdušen nad tem rezultatom in je zame velika motivacija za naprej. Moj cilj je bil dobro plezati na tekmi, a s tem sem si zelo izboljšal tudi možnost za nastop v Toulousu na kvalifikacijski tekmi za olimpijske igre."

Osmerico finalistov v moški konkurenci sestavljajo svetovni prvak Čeh Adam Ondra, lanski prvak Avstrijec Jakob Schubert, Japonec Kai Harada, lanski zmagovalec Stefano Ghisolfi, Čeh Martin Stranik, Španec Alberto Gines Lopez, Japonec Kokoro Fujii in Kanadčan Sean McColl.

Finalni preizkušnji bosta danes z začetkom ob 17.15, pred tem, ob 16.30, pa bo projekcija filma GreGor o paraplezalcu Gregorju Selaku.

Slovensko reprezentanco v športnem plezanju je v kvalifikacijah zastopala še četverica. Debitantka na tekmah svetovnega pokala Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica) se je uvrstila na 41. mesto, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) na 42., Žiga Zajc (PK Scena) na 45., Milan Preskar (PK Škofja Loka) na 52. in debitant Andrej Polak (PK Škofja Loka) na 56. mesto.

PROGRAM SP v športnem plezanju KRANJ 2019 > nedelja, 29. september
(športna dvorana Zlato polje)
16.30 projekcija filma GreGor
17.15 predstavitev finalistk in ogled smeri
17.25 uradno odprtje tekme z akrobatskim spektaklom
17.30 finale ženske
18.25 predstavitev finalistov in ogled smeri
18.35 finale moški
sledi podelitev medalj

Vabljeni v Kranj, finale pa bo v nedeljo, 29. septembra, ob 17.15 na 2. programu v živo prenašala tudi TV Slovenija.

Manca Ogrin

------------------------
Povezani novici:
14 Slovencev z Janjo in Mio na čelu v boj za kranjska odličja

Fotogalerija


Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji