Torta za najboljše športne plezalce na svetu

Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku se je pisala zgodovina - bile so dovoljene sanje in uresničile so se. Zato smo na novinarski konferenci 18. septembra ponosno pozdravili glavne igralce te izjemne zgodbe o šestih kolajnah, vrsti preostalih odličnih dosežkov in izjemnem reprezentančnem vzdušju, o kateri govori ves svet.
Torta za najboljše športne plezalce na svetu (foto Manca Čujež)
Svetovno prvenstvo v športnem plezanju Innsbruck 2018 je bilo daleč najuspešnejše za slovensko plezanje do zdaj, saj so se naše junakinje in junaki domov vrnili s skupno šestimi kolajnami - štirimi športnoplezalnimi in dvema paraplezalnima. Najboljšim na svetu je ponosno čestital predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, ker nobenega praznovanja ni brez torte, pa jim je sladko presenečenje predal generalni sekretar PZS Matej Planko.

innsbruck_torta_pzs_foto_manca_cujez
Generalni sekretar PZS Matej Planko in predsednik Jože Rovan sta športnoplezalnim junakom ponosno čestitala in jih presenetila s torto (foto Manca Čujež)

Prvo ime najprestižnejšega športnoplezalnega dogodka letošnjega leta je Janja Garnbret (Šaleški AO), prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. V Innsbrucku je poskrbela za dva mejnika. Najprej se je zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlatima medaljama v težavnostnem (ta naslov je osvojila leta 2016 v Parizu kot druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini) in balvanskem plezanju, nato pa je kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala prva športna plezalka s trojčkom zlatih kolajn v težavnosti, balvanih in kombinaciji. Prva dama športnega plezanja je bila v Avstriji v središču svetovnih medijev, ki so kar tekmovali za njeno pozornost, vedno pa je najprej odgovarjala peščici slovenskih novinarjev, v Ljubljani pa z odliko opravila tudi srečanje s slovenskimi mediji.

innsbruck_pzs_reprezentanca_janja_foto_manca_cujez
Prva dama športnega plezanja Janja Garnbret s šopkom kolajn na rokah selektorja reprezentance Gorazda Hrena (na sredini) ter trenerjev Urha Čehovina (levo) in Luke Fonda (desno) (foto Manca Čujež)

Uspeh Garnbretove je dopolnil Gregor Vezonik (AK Ravne), ki si je v svojem prvem finalu svetovnega prvenstva priplezal bronasto kolajno in pristavil piko na i izjemni sezoni, v kateri je dosegel svojo krstno zmago svetovnega pokala, ki ga je končal na skupno petem mestu. Ker je trenutno v Švici, se ni uspel pridružiti na sprejemu v Ljubljani. V Innsbrucku pa se je zvrstilo še več odličnih nastopov - tudi z malce smole - preostalih članov slovenske reprezentance v športnem plezanju, med katerimi je treba omeniti peto mesto Domna Škofica (ŠPO PD Radovljica) in 7. mesto Mie Krampl (AO PD Kranj) v težavnosti ter 8. mesto Jerneja Kruderja (ŠPO PD Celje Matica) in 12. mesto Katje Kadić (PK Škofja Loka) v balvanih. Za trud in plezanje po najboljših močeh pohvale celotni ekipi pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena, trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina ter fizioterapevta Petra Hribarja

innsbruck_balvani_vezonik_bron_foto_luka_fonda
Gregor Vezonik z balvanskim bronom iz Innsbrucka (foto Luka Fonda)

Na avstrijskem Tirolskem sta navdušila tudi slovenska paraplezalca Tanja Glušič (AK Ravne) in Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture), ki sta v Innsbrucku osvojila bronasto kolajno, kar je tako za gluho-slepo plezalko kot plezalca z multiplo sklerozo že drugo odličje s svetovnega prvenstva v njuni izjemni karieri, nad katero bdi selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik.

innsbruck_paraplezalna_foto_manca_cujez
Veselje za bronasta paraplezalca Gregorja Selaka in Tanjo Glušič ter selektorja slovenske paraplezalne reprezentance Jurija Ravnika (foto Manca Čujež)

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je na letošnjem prvenstvu osvojila štiri žlahtna odličja in tako skupno število kolajn na svetovnih prvenstvih dvignila na štirinajst. Martina Čufar je leta 2001 v težavnosti postala prva Slovenka z naslovom svetovne prvakinje. Mina Markovič je bila v letih 2009, 2011 in 2014 tretja v kombinaciji, leta 2014 tudi svetovna podprvakinja v težavnosti in leta 2016 v Parizu tretja v tej disciplini. Maja Vidmar je v letih 2007 in 2009 dosegla bron v težavnosti, v moški konkurenci pa je najvišje posegel Jernej Kruder z drugim mestom v balvanskem plezanju leta 2014 v Münchnu. Janja Garnbret je predlani v Parizu postala svetovna prvakinja v težavnosti, leta 2018 pa osvojila srebro v isti disciplini ter postala svetovna prvakinja v balvanih in olimpijski kombinaciji, v Innsbrucku si je balvanski bron priplezal tudi Gregor Vezonik. Slovenija se lahko pohvali tudi s štirimi paraplezalnimi odličji, nosilca katerih sta Tanja Glušič, srebrna leta 2014 in v Innsbrucku bronasta, ter Gregor Selak, bronast letos in predlani.

Poklon in iskrene čestitke še enkrat!

Manca Čujež

------------------------
Medijske objave:
Janja Garnbret prva plezalka sveta (TV Slovenija, Odmevi)

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji