Obe slovenski zmagovalki svetovnega pokala v letošnji sezoni na tekmi v Kopru

Po lanskoletnem odličnem odzivu obiskovalcev in medaljah slovenskih plezalcev bo tekma svetovnega pokala v športnem plezanju ponovno na novi plezalni steni v Kopru. Na vrhunskem športnem dogodku bo nastopila tudi močna 21-članska slovenska ekipa, med njimi tudi zmagovalki svetovnega pokala v letošnji sezoni Janja Garnbret in Vita Lukan. 
Foto: Grega Valančič
Našo obalo bo od 8. do 9. septembra 2023 zavzela svetovna elita športnega plezanja, in sicer največja imena tega športa, ki se bodo pomerila v disciplini težavnost. 27. tekma svetovnega pokala pod organizacijo Planinske zveze Slovenije in okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) bo letos drugič na zunanji plezalni steni Plezalnega centra Koper - Plus climbing.
Na tekmo je prijavljenih 140 tekmovalcev iz 32 držav, med drugim tudi iz športnoplezalno manj uveljavljenih držav, kot so Peru, Mehika in Nova Zelandija. 69 moških in 71 žensk bo dva dni navduševalo občinstvo s svojim izjemnim talentom in znanjem. Med njimi tudi največja zvezda tega športa Janja Garnbret in lanskoletni zmagovalec tekme Luka Potočar. Veseli smo, da sta udeležbo v Kopru potrdila vodilna v težavnostni razvrstitvi, Avstrijka Jessica Pilz in Japonec Sorato Anraku.

tiskovka4
(foto Grega Valančič)

»Lanska tekma je bila fenomenalna in seveda pričakujem podobno vzdušje in organizacijo tudi letos. Naša ekipa je močna kot vedno, vsi so tukaj, vsi tekmujejo. Ekipa bo številčnejša kot ponavadi, saj bomo izkoristili vse dodatne kvote, ki nam pripadajo zaradi domače tekme, tako bo priložnost dobila tudi nova generacija, naši mladinci. Na tekmi bo nastopilo kar 21 Slovencev (12 deklet in 9 fantov, od tega 7 iz mladinskih vrst), za katere upam, da odplezajo, kot znajo, in nas razveselijo z lepimi rezultati. Resnično menim, da je pred nami ena boljših tekem v svetovnem pokalu, zato vabim vse, da pridejo spodbujat naše tekmovalce in z vzdušjem poskrbijo za prelep večer,« je povabil pomočnik selektorja in trener slovenske reprezentance Luka Fonda.
Poleg Janje in Luke bodo nastopili še: Milan Preskar, Martin Bergant, Lovro Črep, Zan Lovenjak Sudar, Gorazd Jurekovič, Anže Peharc, Gregor Vezonik, Timotej Romšak ter Jennifer Eucharia Buckley, Sara Čopar, Katja Debevec, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Rosa Rekar, Lana Skušek, Lučka Rakovec, Zala Mlakar Starič in Lucija Tarkuš.
Janja Garnbret, svetovna prvakinja v balvanih, olimpijski kombinaciji in podprvakinja v težavnosti, želi v Kopru ponuditi svoje najboljše plezanje, kot vedno. »Zelo se veselim tekme, saj želim pred toliko domačimi navijači pokazati najboljšo predstavo in s tem nenazadnje plezanje predstaviti v najboljši luči. Vsekakor vse vabim, da slovenske plezalke in plezalce podprete na domači tekmi, vzdušje bo zagotovo odlično. Želim si, da bi bila konkurenca močna, saj nas to dela boljše. Glede na to, da vsi tisti, ki si na svetovnem prvenstvu niso zagotovili olimpijskih iger, zdaj lovijo svojo vstopnico na »kontinentalnih« kvalifikacijah, bo morda zasedba tekmovalk nekoliko drugačna kot sicer. V finalu si želim čim več Slovenk, da bo to pravi slovenski praznik športnega plezanja.« Ob tem je še dodala, da je njeno sporočilo navijačem preprosto: »Pridite in uživajte v plezanju, navijanju. Tudi jaz bom v Kopru navijačem prvič ponudila nekaj novega, da bodo še bolj navijaško opremljeni, in upam, da bo tudi to dodalo k še boljšemu vzdušju
tiskovka2
Organizacijski vodja tekmovanja Matej Planko (foto Grega Valančič)

Res je, da je lani Luka Potočar v Koper prišel kot evropski podprvak v težavnosti in ga je večtisočglava množica ponesla do prve zmage svetovnega pokala, a tudi letos kljub malce slabši sezoni stavi na podporo navijačev in dober uspeh. »Podpora bo kot vsakič zelo pomembna, sam pa se bom potrudil po svojih najboljših močeh. Vsak, ki bo prišel navijat, bo pripomogel k boljšemu vzdušju, seveda domači navijači in stena, ki jo dobro poznam
Po izjemnem odzivu na lanski tekmi svetovnega pokala v Kopru, na kateri je deset tisoč navdušenih gledalcev doživelo nepozaben športni spektakel, smo veseli, da bo tudi letošnja prireditev potekala s podporo Prve Osebne zavarovalnice kot generalnega sponzorja.

5tiskovka2
(foto Grega Valančič)

Poleg izjemnih tekem na atraktivni plezalni steni, ki je lani doživela premierno tekmo svetovnega pokala, bo na voljo tudi pester dodatni program za vso družino. Udeleženci bodo lahko uživali v različnih aktivnostih, kot so mini olimpijada za osnovnošolce, plezanje na mobilni steni, glasbeni presežki in priložnost za srečanje s plezalnimi zvezdami. PZS namreč skupaj z Mestno občino Koper pripravlja dvodnevni plezalni program, ki bo namenjen širši javnosti. »V petek, v času kvalifikacij, bo program namenjen osnovnošolcem. Imeli bodo možnost preizkusiti plezanje na mobilni plezalni steni in sodelovati na mini olimpijadi. Že v petek zvečer bo polfinale najboljših. V sodelovanju z Valom 202 smo pripravili bogat glasbeni program. V soboto popoldne bosta priložnost dobili dve mladi glasbeni skupini, Before time in Đoko, znotraj projekta Prva priložnost, ki ga podpira generalni sponzor dogodka PRVA. Za zaključek pestrega dogajanja bo še koncert priznane glasbene skupine Tabu, ki ga omogoča Telekom Slovenije. Oba dneva bodo lokalni ponudniki predstavljali svoje izdelke in storitve, prav tako se bodo predstavili tudi partnerji dogodka,« je dogajanje ob tekmi napovedal organizacijski vodja tekmovanja Matej Planko.
petek, 8. september sobota, 9. september
09:00-15:00 Kvalifikacije  17:00-19:30 Program na stojnicah in glasbeni program
 09:00-12:00 Program za OŠ in mlade z mini olimpijado  17:00-19:30 Koncert mladih bandov Prva priložnost
 09:00-14:00 Plezanje na mobilni plezalni steni  19:30-20:00 Otvoritev finala
 17:00-19:30 Program na stojnicah in glasbeni program z DJ  20:00-22:00 Finale
 20:00 Polfinale  22:00-24:00 Koncert skupine Tabu

Ob tem je Planko dodal, da cene vstopnic ostajajo enake, kot so bile lani. Odrasli bodo za enotno vstopnico za oba večera odšteli 20 evrov, otroci pa 10 evrov, a ob tem imajo člani PZS in prebivalci mestne občine Koper še dodatne popuste. Vse informacije o vstopnicah so na voljo na namenskem spletnem naslovu vstopnice.pzs.si, kjer jih lahko z vsemi navedenimi popusti tudi kupite. Letošnja novost so VIP-vstopnice po 95 evrov, s katero bodo ljubitelji plezanja doživeli plezalski spektakel udobneje kot kdaj koli prej. Posebna vstopnica namreč omogoča sedež v bližini plezalne stene, brezplačno parkirišče in pogostitev.
Na spletni strani tekmovanja worldcupslo.com so podrobnejše informacije in tam bodo objavljeni tudi vsi rezultati po koncu kvalifikacij, polfinala in finala, prav tako fotografije. Vse bomo ažurno objavljali tudi na spletni strani PZS in na družbenih omrežjih.

PZS_Tiskovka_Koper_0071
(foto Grega Valančič)

Ogled finalne tekme bo na 2. programu neposredno prenašala TV Slovenija. Medijski sponzor SP Koper 2023 je Val 202. Generalni sponzor SP Koper 2023 je Prva Osebna zavarovalnica, velika sponzorja sta Adidas in Telekom Slovenije, soorganizator dogodka je Zavod za šport Mestne občine Koper.
Podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić je izrazila navdušenje, da je Koper ponovno prizorišče tekme svetovnega pokala in povabil naslednje leto na svetovno univerzitetno prvenstvo v športnem plezanju.
Veselimo se vaše prisotnosti na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v Kopru. Za več informacij in posodobljen urnik dogodkov obiščite našo uradno spletno stran ter nas spremljate na družbenih omrežjih.

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji