Lučka Rakovec bronasta v Kranju, Mia Krampl sedma pred domačimi navijači

Na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju si je Lučka Rakovec priplezala bronasto medaljo, svojo prvo v svetovnem pokalu, Mia Krampl pa se je pred domačimi navijači uvrstila na odlično sedmo mesto. Glavna favoritinja Janja Garnbret je svoj nastop presenetljivo končala že v polfinalu. Slavila je Južna Korejka Chaehyun Seo, v moški konkurenci pa Čeh Adam Ondra, najvišje med Slovenci je s 13. mestom posegel Luka Potočar. Kranjske tekme trenutno ni v koledarju za leto 2020, a si planinska zveza prizadeva, da bi Slovenija ostala prizorišče tekme svetovnega pokala.
Lučka Rakovec bronasta v svojem prvem finalu kranjske tekme (foto Stanko Gruden)
Vse poti najboljših športnih plezalcev že 24 let vodijo v prestolnico Gorenjske, kjer se je na četrti tekmi svetovnega pokala 2019 v težavnostnem plezanju, ki jo pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) organizira Planinska zveza Slovenije, pomerilo 125 tekmovalcev, poleg odličnih nastopov naših reprezentantov je dogajanje zaznamoval spremljevalni program: plezanje in animacija za otroke, mini olimpijada, film GreGor o paraplezalcu Gregorju Selaku in ob odprtju akrobatski spektakel.

Lučka Rakovec (PK FA), ki je polfinale končala celo kot druga, se je v finalu prvič v karieri zavihtela na oder za zmagovalke in se veselila bronaste medalje. "Počasi bom začela verjeti v vraževernost, očitno gre res v tretje rado. To je bil moj tretji finale v težavnosti in resnično sem vesela, ker so to moje prve stopničke v svetovnem pokalu, pika na i pa je to, da sem jih dosegla pred domačim občinstvom, ki mi je zagotovo z glasnim navijanjem pomagalo, da mi je to uspelo," je žarela 18-letna Ljubljančanka, ki je bila avgusta na svetovnem prvenstvu deveta, sicer pa letos že tretjič finalistka tekme svetovnega pokala in trenutno sedma v skupnem seštevku SP: "Finalna smer je bila kar zahtevna, kot se je zdela že med ogledom, ko smo potrebovale veliko časa, da smo jo razrešile. Res je bila težka, na mestu, kjer nas je več padlo, sem si jo ogledala drugače, tako da me je tudi to malce zmedlo, a sem zagotovo zadovoljna s svojim nastopom." V Kranju je slavila komaj 15-letna Južna Korejka Chaehyun Seo, vodilna v seštevku svetovnega pokala v težavnosti, druga pa je bila lanska svetovna prvakinja, Avstrijka Jessica Pilz.

kranj_stopnicke_pilz_seo_rakovec_foto_stanko_gruden
Lučka Rakovec v Kranju na tretji stopnički zmagovalnega odra, ki si ga je delila z zmagovalko, Korejko Chaehyun Seo, in drugouvrščeno Avstrijko Jessico Pilz (foto Stanko Gruden)

Druga slovenska finalistka Mia Krampl (AO PD Kranj), aktualna svetovna podprvakinja v težavnosti, je bila v svojem prvem finalu pred domačimi navijači sedma. "Zelo sem vesela, da mi je tudi v Kranju uspelo priti v finale in da sem lahko v finalu plezala tudi pred domačim občinstvom, čeprav nisem pokazala svojega najboljšega nastopa. Name ne vpliva, če plezam na domači ali tuji tekmi, sem samo uživala v finalu, čeprav se ni najbolje izšlo," je vtise strnila 19-letna Gorenjka, ki je na nedavnem svetovnem prvenstvu z drugim mestom dosegla uspeh kariere, sicer pa je na visokem petem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala, tokrat je le še potrdila konstantno formo: "Skoraj na vsaki tekmi letos se mi je uspelo uvrstiti v finale, tako da sami sebi ves čas dokazujem, česa sem sposobna, in da to ni le enkratna sreča, ampak je finale realen cilj, tako da lahko zdaj ciljam samo še višje." Tako Rakovčevo kot Kramplovo do konca sezone čaka še evropsko prvenstvo v težavnostnem plezanju naslednji konec tedna, nato še dve tekmi svetovnega pokala v težavnosti in za konec kvalifikacijska tekma za olimpijske igre. Pred Kramplovo so se v Kranju razvrstile Belgijka Anak Verhoeven na četrtem ter Japonki Ai Mori na petem in Natsumi Hirano na šestem mestu, predstavnica Japonske Mei Kotake je tudi sklenila osmerico finalistk.

kranj_mia_krampl_pf_foto_stanko_gruden
Svetovna podprvakinja Mia Krampl sedma na tekmi pred domačimi navijači (foto Stanko Gruden)

Presenetljivo je brez finala ostala glavna favoritinja Janja Garnbret (Šaleški AO), aktualna trikratna svetovna prvakinja, ki je po napaki v zgornjem delu polfinalne smeri končala na 13. mestu, potem ko je bila lani v Kranju druga, predlani prva, dvakrat prej pa tretja. "Tudi sama sem malo v šoku, ampak se je moralo tudi to zgoditi, škoda, da na domači tekmi. Se zgodi! Živčna sem bila, iskreno povedano, tokrat nisem mogla obvladati pritiska pred domačo tekmo, a se mi zdi, da je bila to spet dobra šola, nekaj se bom iz tega naučila, tako da z dvignjeno glavo naprej. Tudi na domači tekmi sem želela pokazati dobro pripravljenost, morda sem si sama ustvarila prevelik pritisk, malo je verjetno dodala tudi celoletna utrujenost," je bila razočarana 20-letna Korošica, prva športna plezalka sveta, serijska zmagovalka na tekmah svetovnega pokala in tekmovalka s šestimi naslovi svetovne prvakinje. Boljši od Garnbretove sta bili še reprezentančni kolegici Tjaša Kalan (AO PD Kranj) na desetem in Lana Skušek (PK Scena) na enajstem mestu. Šesta slovenska polfinalistka Mina Markovič (ŠPK Plus), kranjska rekorderka s štirimi zmagami, je svoj šestnajsti nastop v Kranju sklenila na 15. mestu.

kranj_pf_janja_foto_stanko_gruden
Svetovna prvakinja Janja Garnbret, ki je v Kranju že štirikrat stala na stopničkah, letos žal ni nastopila v finalu domače tekme (foto Stanko Gruden)

V moški konkurenci je svojo prevlado še enkrat pokazal Čeh Adam Ondra, aktualni svetovni prvak v težavnosti in večkratni skupni zmagovalec svetovnega pokala, ki je v Kranju zmagal že četrtič. Drugi je bil Japonec Kai Harada, lanski svetovni prvak v balvanskem plezanju, tretji pa mladi Španec Alberto Gines Lopez. Četrto mesto si je priplezal Kanadčan Sean McColl, peto Japonec Kokoro Fujii, šesto lanski zmagovalec Stefano Ghisolfi, sedmo Avstrijec Jakob Schubert in osmo Čeh Martin Stranik.

Ob odsotnosti najbolje uvrščenega Slovenca v težavnosti Domna Škofica, ki se je odločil predčasno skleniti letošnjo sezono, je v Kranju najvišje posegel Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki se je v svojem prvem kranjskem polfinalu povzpel do 13. mesta, svoje druge najboljše uvrstitve v karieri. Svoj najboljši dosežek je s 15. mestom izenačil Martin Bergant (PK Škofja Loka), na 16. mesto se je uvrstil Anže Peharc (AO PD Kranj), sicer specialist za balvane, ki je v težavnosti dosegel svoj najboljši rezultat. "Zadovoljen sem z rezultatom, ne toliko s plezanjem. Smer je bila res težka, a bi jo lahko odplezal bolje, vendar pa sem vesel, da sem dosegel svoj drugi najboljši rezultat. Smer ni dopuščala napak, hitro si lahko padel, ni bilo možnosti za večje počitke. Bila je kar konstantna, plezati si moral zelo dobro, da si se prebil čez strop in potem naprej. Zelo sem vesel, da se je poklopilo, končno tudi v Kranju, kjer sem se prvič uvrstil v polfinale," je bil zadovoljen 17-letni Potočar.

kranj_moski_harada_ondra_lopez_foto_stanko_gruden
Čeh Adam Ondra že četrtič zmagovalec kranjske tekme, Japonec Kai Harada na drugem in Španec Alberto Gines Lopez na tretjem mestu (foto Stanko Gruden)

"Morda bi kdo rekel, da nismo dosegli, kar se je pričakovalo, a tako Lučka kot Mia sta bili obe prvič v kranjskem finalu, kar je odlično. Seveda smo ciljali na to, saj njuni rezultati kažejo v to smer, Lučka je bila na stopničkah, tretje mesto je odličen rezultat, tako da smo lahko več kot zadovoljni. Zelo veseli smo za Lučko, škoda za Mio, da ni mogla pokazati vsega, česar je sposobna. Škoda tudi za Janjo, ki se ji ni izšlo v polfinalu, a moramo vedeti, da je naredila že toliko dobrih rezultatov, to se pač zgodi in gremo z dvignjeno glavo naprej. Če omenim še fante, so bili ob Domnovi odsotnosti morda manj izkušena ekipa. Luka in Martin sta dobro nastopila, zelo pomemben rezultat pa je naredil Anže, ki je s tem korak bliže tekmi v Toulousu, kjer bo poskusil loviti olimpijsko vozovnico. Polfinale pa je bil tudi poln Slovenk, kar je prav tako zelo lep dosežek," na nastope svojih varovancev ocenil selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren, čigar desni roki sta trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin, slednji še zadnjič v tej vlogi.

kranj_pf_luka_foto_stanko_gruden
Najuspešnejši Slovenec v moški konkurenci je bil Luka Potočar na 13. mestu (foto Stanko Gruden)

Slovensko reprezentanco v športnem plezanju je v kvalifikacijah zastopala še četverica. Debitantka na tekmah svetovnega pokala Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica) se je uvrstila na 41. mesto, Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) na 42., Žiga Zajc (PK Scena) na 45., Milan Preskar (PK Škofja Loka) na 52. in debitant Andrej Polak (PK Škofja Loka) na 56. mesto.

Kranjske tekme po skoraj četrt stoletja, ko od vsega začetka nad njo bdi Tomo Česen, trenutno ni v koledarju za leto 2020, kar pojasnjuje Marco Maria Scolaris, predsednik Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC): "V tem trenutku Kranja ni med prizorišči tekem svetovnega pokala za leto 2020, česar ne vidim kot kazni za Slovenijo, ampak kot razvoj športa, kjer je treba gledati tako na razvoj vrhunskih tekmovalcev kot razvoj plezalne infrastrukture in delovanje plezalnih šol. Če najdemo dobro lokacijo znotraj okvirov razvoja športnega plezanja, verjamem, da bomo kmalu znova tukaj. Kranjska dvorana postaja premajhna, je pa za prihodnje leto pod vprašajem tudi zato, ker so se pojavile nove države z dobrimi ponudbami, zato mora tudi Slovenija predlagati nekaj večjega in boljšega. Ne pozabimo, da imate tudi veliko možnosti za olimpijsko medaljo, a Slovenija je v določenih pogledih malce zaspala, potrebuje tudi nacionalni plezalni center. Verjamem, da je šok za Kranj, da po 24 letih ne bi imel več tekme, a sem optimističen in tudi zato sem tukaj, da se o tem pogovorimo, da bi Slovenija v prihodnosti gostila še boljši dogodek."

Planinska zveza si močno prizadeva, da bi Slovenija ostala prizorišče tekme svetovnega pokala, poudarja Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije: "V planinski zvezi se že dlje časa zavedamo težav, ki jih imamo z neustrezno infrastrukturo. Pristojno ministrstvo že opozarjamo na to problematiko, želimo si primeren razpis. Trenutno je v pripravi več projektov postavitve plezalnih centrov na različnih lokacijah po Sloveniji. Edina hitra rešitev za tekmo svetovnega pokala v Kranju je najem ali gradnja mobilne plezalne stene in organizacija dogodka na prostem, kot je že na nekaj drugih prizoriščih v tujini. Za izvedbo te ideje pa potrebujemo izdatna dodatna sredstva, saj se že zdaj proračun tekme približuje sto tisoč evrom. To možnost bomo v naslednjih mesecih preučili, in če se bo izšlo, poslali tudi ponudbo za organizacijo tekme na IFSC."

Manca Ogrin

------------------------
Povezane novice:

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji