GreGor - film o paraplezalcu Gregorju Selaku na ogled v Kranju

Zgodba Gregorja Selaka, člana slovenske paraplezalne reprezentance, ki s plezanjem kljubuje multipli sklerozi, bo na velikem platnu znova zaživela za uvod v finale tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju, in sicer v nedeljo, 29. septembra 2019, ob 16.30 v dvorani Zlato polje.
Gregor Selak v filmu GreGor
Dokumentarni film GreGor režiserjev Mihe Kačiča, Tineta Škrbeca in Aliasha Tepine oriše življenjsko pot Gregorja Selaka, vrhunskega športnega plezalca in člana slovenske paraplezalne reprezentance, ki mu je zgodaj v karieri zmanjkalo motivacije, a se je po srečanju z neizogibno usodo uspel vrniti na zmagovalno stopničko (življenja).

Plezanje je Selaku takoj zlezlo pod kožo, to lepo, elegantno premagovanje navpičnice ga je gnalo višje in višje. Treniral je pod vodstvom Romana Krajnika, ki je najbolj zaslužen za vse njegove uspehe v športnem plezanju. Prvi uspehi so prišli zelo hitro, že leta 2000 je postal državni prvak v kategoriji cicibanov. Pri 12 letih je uspel preplezati svojo prvo smer z ocena 8a, Samsara. Kasneje je bil državni prvak v kategorijah mlajših dečkov, starejših dečkov in kadetov v letih 2002, 2004, 2006. Kot član mladinske reprezentance je svoja največja uspeha dosegel z zmago na tekmi evropskega mladinskega pokala v Kranju leta 2003 in 3. mestom prav tako na tekmi za evropski mladinski pokal leta 2006. Istega leta je uspel preplezati svojo prvo smer z oceno 8b, Mrtvaški ples v drugem poskusu. Leta 2007 je preplezal tri smeri z oceno 8a na pogled in se nato odločil, da konča tekmovalno kariero. Tako je leta 2011 opravil izpit za inštruktorja športnega plezanja in začel poučevati športno plezanje, leta 2014 pa zbolel za multiplo sklerozo ter se januarja 2016 vrnil v športno plezanje kot paraplezalec. Kot član slovenske parareprezentance, ki deluje pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika, je zadnje štiri sezone odlično nastopal na tekmah svetovnega pokala in paraplezalnih mastersih, svoje uspehe pa kronal z bronasto kolajno na treh preteklih svetovnih prvenstvih - leta 2016 v Parizu, leta 2018 v Innsbrucku in leta 2019 v Brianconu. Več kot tekmovalni dosežki pa mu pomeni to, da bolezen drži na vajetih in ima ob sebi ljudi, ki jih ima rad.

briancon_sp_selak_3_foto_sytse_van_slooten
Gregor Selak (desno) je letos že tretjič zapored na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto kolajno (foto Sytse van Slooten)

Vabljeni na ogled filma GreGor v Kranj! Filmska projekcija v dvorani Zlato polje bo ob 16.30, ob 17.15 sledi predstavitev finalistk in ogled smeri ter ob 17.30 finale tekme svetovnega pokala Kranj 2019.

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji