Janja Garnbret druga, Mina Markovič osma v Kranju

V napetem finalu tekme svetovnega pokala v težavnosti si je slovenska športnoplezalna junakinja Janja Garnbret priplezala srebrno kolajno, zmage pa se je že tretjič veselila Južna Korejka Jain Kim. Druga slovenska finalistka Mina Markovič je bila v svojem štirinajstem zaporednem finalu SP Kranj osma. V moški konkurenci je prvič na kranjski tekmi slavil Italijan Stefano Ghisolfi, slovenski adut Domen Škofic se je z 12. mestom povzpel na skupno tretje mesto SP v težavnosti.
Janja Garnbret druga v Kranju, Jain Kim zmagovalka in Hannah Schubert tretja (foto Stanko Gruden)
Vse poti najboljših športnih plezalcev že 23 let vodijo v prestolnico Gorenjske, kjer se je na peti tekmi svetovnega pokala 2018 v težavnostnem plezanju, ki jo pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) organizira Planinska zveza Slovenije, pomerilo 108 tekmovalcev. Poleg odličnih nastopov naših reprezentantov je dogajanje zaznamoval spremljevalni program: otroške delavnice in mini olimpijada, spoznavanje paraplezanja in slovenske paraplezalne reprezentance, tekmovanje v močnih prstih in plezalni filmi Festivala gorniškega filma, ob odprtju pa je gledalcem sapo vzel akrobatski spektakel.

kranj_2018_finale_janja_garnbret_foto_stanko_gruden
Janja Garnbret si je pred domačimi navijači priplezala srebrno kolajno (foto Stanko Gruden)

Slovenska šampionka Janja Garnbret (Šaleški AO), trenutno vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in svetovna podprvakinja v tej disciplini, je s srebrom dopolnila zbirko odličij iz Kranja, kjer je lani zmagala, prej pa bila dvakrat tretja. "Škoda bi se bilo 'sekirati', ker sem bila druga. Ljudje so me navajeni ves čas zmagovati, a tudi drugo mesto je super. Zelo sem bila vesela težkih smeri, to sem si želela in to sem dobila. Raje sem na tak način druga, kot pa na svetovnem prvenstvu. Ta težavnost mi je bila zelo všeč. Najbolj pa sem vesela, da sem bila letos prva ali druga na vseh tekmah, kar kaže, da sem konstantna tako v balvanih kot v težavnosti. Razlika od prejšnjih let je, da sem letos res plezala brez pritiska. Že vstopila sem navdušena nad smerjo, z željo, da jo splezam, res je bilo fajn plezati pred domačim občinstvom, res sem uživala. Ni se končalo, kot sem hotela, malo mi je spodrsnila roka, a še vedno sem zadovoljna z drugim mestom," je bila nasmejana 19-letna Korošica, trikratna svetovna prvakinja, ki se ji nasmiha tudi tretja zaporedna zmaga skupnega seštevka SP v težavnosti: "Dobro mi kaže v svetovnem pokalu, da dodam še eno skupno zmago, a bomo videli, kako bo na koncu. Zadovoljna sem z naslovom svetovne prvakinje v balvanih, to je bil moj glavni cilj v letošnji sezoni."

kranj_2018_garnbret_kim_schubert_foto_stanko_gruden
V Kranju je že tretjič zmagala Južna Korejka Jain Kim, Janja Garnbret se je veselila srebra, Avstrijka Hannah Schubert pa brona (foto Stanko Gruden)

Garnbretova je morala priznati premoč Južni Korejki Jain Kim, v Kranju preprosto nepremagljivi, ki je tu slavila že v letih 2010 in 2011, letos pa s solzami v očeh doživela tretje zmagoslavje v Sloveniji. Tretja je bila Avstrijka Hannah Schubert, ki se je sploh prvič v karieri povzpela na zmagovalni oder. Kranjske tekme ni brez Mine Markovič (ŠPK Plus), ki je pred domačimi navijači nastopila že petnajstič zapored, enkrat manj plezala v finalu in štirikrat do zdaj tudi zmagala. "Če pomislim, da je to štirinajsti zaporedni finale, ne poznam veliko športov ali športnic, da bi se to pogosto dogajalo. Kranjska tekma je vedno nekaj posebnega, po eni strani mi je vedno malo težje plezati v Kranju, hkrati pa je to še dodatna motivacija, da se res potrudim tako zase kot za vso podporo iz občinstva - in poskusim iztisniti iz sebe kar največ," gre verjeti 30-letni športni plezalki iz Sežane, ki si je tokrat priplezala osmo mesto, potem ko jo je odneslo na skoku v sredini finalne smeri, ki je bil prezahteven za tri finalistke: "Nad finalnim nastopom sem razočarana, saj sem si želela boljšo predstavo, ampak detajl je bil morda prevelik zame. Skoka sem se lotila odločno, a sem žal malo zgrešila oprimek. Tudi če sem se želela obdržati in nadaljevati smer, ker sem bila dobro pripravljena, žal ni šlo, kajti zgrešen oprimek je zgrešen oprimek."

kranj_2018_finale_mina_markovic_foto_stanko_gruden Mina Markovič osma v svojem 14. zaporednem finalu tekme SP v Kranju (foto Stanko Gruden)

Zmage v moški konkurenci se je z edinim vrhom finalne smeri veselil Stefano Ghisolfi, drugi Italijan na najvišji stopnički tekme SP v Kranju. Drugi je bil aktualni svetovni prvak v težavnosti Avstrijec Jakob Schubert, ki je padel z vrha, tretji pa Japonec Masahiro Higuchi. Slovenskemu adutu Domnu Škoficu (ŠPO PD Radovljica) se je po vodstvu v kvalifikacijah polfinalni nastop ponesrečil, tako da je tekmo sklenil na dvanajstem mestu, potem ko je bil na zadnjih štirih kranjskih tekmah med najboljšo peterico, predlani najvišje kot drugi. "V kvalifikacijah sem plezal odlično in s takimi občutki šel v polfinale. Bil sem sproščen, a nekako se nisem znašel sredi smeri. Delal sem drobne napake, ki so me stale energije za ključni del smeri. Škoda, da se mi ni uspelo uvrstiti v finale, da bi lahko užival v finalni smeri pred domačim občinstvom," je dejal 24-letni Radovljičan, ki se je kljub svoji najslabši uvrstitvi letos povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

kranj_2018_schubert_ghisolfi_higuchi_foto_stanko_gruden
Najboljši v moški konkurenci: drugouvrščeni Jakob Schubert (Avstrija), zmagovalec Stefano Ghisolfi (Italija) in Masahiro Higuchi (Japonska) na tretjem mestu (foto Stanko Gruden)

"V Kranju sem pri fantih pogrešal finalista, žal ni vedno, kot bi si želeli. Ženska finalna smer je bila dobra, dovolj težka. Škoda za Mino, da je obtičala na skoku, ki ga je v sredini smeri težje narediti kot na treningu. Janja je dobro plezala, morda je v zadnjem delu šla preveč lahkotno v tisti gib. Vesel sem drugega mesta, še vedno je to dober rezultat. Pri mlajših tekmovalkah bi s kančkom sreče imeli še eno finalistko, verjamem, da se bo to prej ali slej še zgodilo. Na zadnji dve tekmi na Kitajsko tako odhajamo z dobrim občutkom," je črto pod kranjsko preizkušnjo potegnil selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren, čigar desni roki sta trenerja Luka Fonda in Urh Čehovin.

kranj_2018_domen_skofic_foto_stanko_gruden
Domen Škofic si je v Kranju priplezal 12. mesto (foto Stanko Gruden)

V polfinalu se je izkazala še vrsta slovenskih športnih plezalk. Mia Krampl je bila deseta, Tjaša Kalan 12., Lana Skušek 14., Katja Kadić 19., Vita Lukan 20. in Lučka Rakovec 24. Slovensko reprezentanco v športnem plezanju je zastopala še sedmerica: Tjaša Slemenšek (30.), Martin Bergant (33.), Urška Repušič (34.), Klemen Novak (35.), Milan Preskar (37.), Žiga Zajc (42.) in Luka Potočar (43.).

kranj_2018_tomo_cesen_foto_stanko_gruden"Organizacija kranjske tekme je velik zalogaj. Koordinacija, tudi spremljevalnega programa, je letos potekala odlično, tehnično je vse 'špilalo', tako da ni bilo tako stresno kot kdaj prej. Vedno pravim, da je za tekmo pomembnih veliko dejavnikov. Vsi lahko naredimo vse brilijantno, a če ni navijačev, je tekma zanič. Na začetku me je skrbelo, ker je tekma septembra, a ko so naši tekmovalci tako 'razturali' na prejšnjih tekmah, sem vedel, da bodo vsi navijači v Kranju. Moška smer je bila idealna, z atraktivnimi gibi, postavljavci so jo naredili super. Tudi ženska je bila v redu, žal mi je le treh punc, ki so padle na skoku. Je bila pa Korejka Jain Kim ta vikend res najboljša. Če potegnem črto, mislim, da je bilo zelo dobro," je bil upravičeno zadovoljen tudi Tomo Česen, že 23 let vodja tekme svetovnega pokala v Kranju.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

Fotogalerija


Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji