14 Slovencev z Janjo in Mio na čelu v boj za kranjska odličja

Ta konec tedna vse poti vodijo v Kranj, ki 28. in 29. septembra gosti že 24. tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Med 132 tekmovalci iz 26 držav bo tudi močna 14-članska slovenska reprezentanca s svetovno prvakinjo Janjo Garnbret in podprvakinjo Mio Krampl na čelu, ki že z veseljem pričakuje preizkušnjo pred domačimi navijači.
14 Slovencev z Janjo in Mio na čelu v boj za kranjska odličja (foto Manca Ogrin)
Svetovni pokal v športnem plezanju, ki ga Planinska zveza Slovenije organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje, bo že 24. leto zapored pripeljal v Kranj športnoplezalno smetano z vsega sveta. "Prijavljenih je 132 tekmovalcev iz 26 držav, največ do zdaj. Na štartni listi je 58 deklet in 74 fantov. Zaradi rekordne udeležbe smo morali prilagoditi urnik, tako da bodo v soboto, 28. septembra, na sporedu kvalifikacije, v tem času pa tudi plezanje in animacija za otroke. Polfinale je prestavljen na nedeljo ob 8. uri, medtem ko bo finale, ki ga bo prenašala TV Slovenija, v nedeljo ob 17.15, pred njim pa projekcija filma GreGor in akrobatski spektakel," je povedal vodja tekme SP Kranj Tomo Česen in dodal: "Kljub spremenjenemu urniku računam na močno podporo gledalcev, da bo vzdušje pravo, kot vedno. Slovenska reprezentanca tudi letos dosega izjemne rezultate in morda nas na domači tekmi preseneti še z kakšnim mejnikom, saj na primer treh Slovenk doma še nismo imeli na stopničkah."

sp_kranj_2019_novinarska_konferenca_foto_manca_ogrin
V pričakovanju tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kranju (foto Manca Ogrin)

PROGRAM SP v športnem plezanju KRANJ 2019 (športna dvorana Zlato polje)
sobota, 28. september nedelja, 29. september
8.00 kvalifikacije moški
10.00-17.00 plezanje na plezalnem stolpu in
                    animacija za otroke
14.30 kvalifikacije ženske
14.00-16.00 Mini olimpijada
8.00 polfinale ženske in moški
16.30 projekcija filma GreGor
17.15 predstavitev finalistk in ogled smeri
17.25 uradno odprtje tekme z akrobatskim spektaklom
17.30 finale ženske
18.25 predstavitev finalistov in ogled smeri
18.35 finale moški
sledi podelitev medalj 

"Za nami je večji del sezone, ki jo že do zdaj lahko ocenim več kot uspešno, a še zdaleč ni vsega konec. Pred nami je še nekaj pomembnih tekem, najprej domači Kranj, nato evropsko prvenstvo v težavnosti, sledita še zadnji tekmi svetovnega pokala, sezono pa bomo končali 1. decembra v Toulousu z lovljenjem enih od zadnjih olimpijskih vozovnic. Cilj za Kranj je, da sledimo evforiji slovenskega športa, v nogometu, odbojki, kolesarstvu in še marsičem, da damo vse od sebe, poskusimo napolniti dvorano in pripraviti domači spektakel, slediti rezultatom, ki smo jih nizali do zdaj, in upati na dobre nastope tudi manj izkušenih v našem taboru," napoveduje selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, ki je za domačo tekmo izbral 15-člansko posadko, a se je Vita Lukan žal poškodovala. V Kranju bo tako nastopilo sedem deklet in sedem fantov - v ženski konkurenci svetovna prvakinja v težavnosti Janja Garnbret in podprvakinja Mia Krampl, Lučka Rakovec, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Lana Skušek in debitantka Lucija Tarkuš, med fanti pa Jernej Kruder, Anže Peharc, Martin Bergant, Luka Potočar, Milan Preskar, Žiga Zajc in debitant Andrej Polak. Ne bo pa najvišje uvrščenega Slovenca med moškimi Domna Škofica, ki se je odločil predčasno skleniti letošnjo sezono.

sp_kranj_2019_vodstvo_foto_manca_ogrin
Strokovni štab reprezentance Urh Čehovin, Luka Fonda in Gorazd Hren ter vodja tekme SP Kranj Tomo Česen (foto Manca Ogrin)

"V prvi polovici svetovnega pokala v težavnosti smo videli odlično pripravljenost deklet in tudi fantje so se tudi dobro odrezali, s svetovnega prvenstva pa smo se vrnili z zlato Janjo in srebrno Mio, kar je nov mejnik za slovensko plezanje, saj smo prvič v zgodovini na svetovnem prvenstvu pobrali prvi dve mesti v težavnosti," je izpostavil trener Luka Fonda in dodal: "Pred tekmo v Kranju smo imeli prejšnji teden še en skupni trening, tako da optimistično pričakujem domačo tekmo. Vedeti je treba, da je letošnja sezona izredno dolga in naporna, vseeno pa mislim da smo dobro pripravljeni."

Slovenska športnoplezalna vrsta z odličnimi dosežki, strastno predanostjo in trudom potrjuje kakovostno, načrtno in vztrajno delo reprezentanc, trenerjev in plezalcev. Trener Urh Čehovin je orisal, kaj botruje izjemnim ekipnim predstavam slovenskih deklet: "Veliko reprezentanc, večjih od nas, bi bilo zelo zadovoljnih z uspehom Mie Krampl, svetovne prvakinje, kaj šele z uspehi Janje Garnbret, ki se je na enem svetovnem prvenstvu okitila s tremi naslovi. Tekmovalke so zelo motivirane, saj se lahko neposredno primerjajo med seboj, večkrat kot v ostalih reprezentancah. Nekatere tudi trenirajo skupaj. Glede na trenutno raven ekipe lahko bolje od ostalih ugotovijo, v čem so dobre, kje so v tistem trenutku in kje je še mesto za napredek. Seveda se takšni pogoji niso ustvarili sami po sebi, delovati mora celotna veriga."

sp_kranj_2019_punce_foto_manca_ogrin
Tjaša Kalan, Vita Lukan, Janja Garnbret, Mia Krampl in Mina Markovič (foto Manca Ogrin)

Prvo ime športnega plezanja Janja Garnbret (Šaleški AO) na kranjsko tekmo prihaja kot trikratna svetovna prvakinja, avgusta nepremagljiva tako v težavnosti in balvanih kot kombinaciji, ki si je po Japonski vzela malce premora in nato s treningi težavnosti ohranjala dobro pripravljenost. 20-letna Korošica je na kranjski tekmi leta 2017 prvič zmagala, lani bila druga, v letih 2015 in 2016 pa tretja, a perfekcionistka v plezanju vedno najde možnosti za izboljšanje: "Izzivov seveda nikoli ne zmanjka in prav tako še domača tekma ostaja nekakšen izziv. Prav tako bo drugi del sezone še zelo zanimiv, ampak sem motivirana in komaj čakam na kranjsko tekmo in preostanek sezone. Pred domačo tekmo sem še malo več pozornosti posvetila treningu težavnosti in - kot zmeraj pravim - v Kranj grem uživat in dat vse od sebe. Vsem pa sporočam, da pridite navijat za naše, ker bo tekma kot vedno odlična." Po zgodovinskem svetovnem prvenstvu, na katerem si je priplezala tudi nastop na olimpijskih igrah Tokio 2020, za Garnbretovo, že skupno balvansko zmagovalko, največji izziv ostaja četrta zaporedna skupna zmaga svetovnega pokala v težavnosti, kjer trenutno zaostaja le za Južno Korejko Chaehyun Seo.

Na Japonskem je Janji ob bok stopila Mia Krampl (AO PD Kranj), svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju, letos na tekmah svetovnega pokala v težavnosti tudi že četrta in peta, kot je tudi njena skupna uvrstitev v svetovnem pokalu. "Že lani mi je kar nekajkrat uspelo priti v finale in bila sem v dobri formi, a na tekmi v Kranju mi tega še nobeno leto ni uspelo pokazati. Počutim se v dobri formi in odlično pripravljena in upam, da mi letos to uspe tudi pred domačim občinstvom. Na tekmovanjih mi spodbuda navijačev veliko pomeni, domačih pa še toliko bolj. Pogosto je v odločilnih trenutkih prav to tisto, kar ti da še zadnje moči, da 'pofajtaš' do konca. Prav zato se vsako leto tekme v Kranju še posebej veselim," pravi 19-letna Gorenjka, ki jo do konca sezone čakajo še tri tekme svetovnega pokala, evropsko prvenstvo in konec novembra tekma za vstopnico za olimpijske igre.

V igri za olimpijske igre ostaja tudi Lučka Rakovec (PK FA), trenutno na sedmem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, ki bo v Kranju nastopila tretjič. "Seveda si želim, da bi mi uspelo priti v finale na domači tekmi v Kranju, in čeprav mi je zadnje dni treninga pokvarila bolezen, se bom za to potrudila po najboljših močeh," je povedala že pred novinarsko konferenco, ki jo je morala izpustiti zaradi šolskih obveznosti. 18-letno Ljubljančanko, letos že finalistko v Villarsu in Chamonixu in deveto na svetovnem prvenstvu, čaka še vrsta tekem: "Moji rezultati v tej sezoni so res bolj ali manj konstantni in upam, da se bo tako nadaljevalo tudi v naslednjem delu sezone. Moram priznati, da se zelo veselim še zadnjih tekem te sezone, in upam, da bo šlo vse po načrtih."

Deseterico trenutnega skupnega seštevka SP v težavnosti zaokrožuje 18-letna Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), sedma na letošnjem svetovnem prvenstvu v težavnosti in na tekmi svetovnega pokala v Brianconu, ob evropski prvakinji v balvanskem plezanju Urški Repušič septembra tudi podprvakinja v tej disciplini. Letos ji nastop v Kranju preprečuje poškodba: "Na reprezentančnem treningu prejšnji teden sem padla, počilo mi je v kolenu, a nisem vedela, kako resna je poškodba. Magnetna resonanca je pokazala, da imam strgano križno vez in raztrgan meniskus, kar pomeni, da je zame sezona letos končana. Rehabilitacija je približno pol leta, tako da upam, da bom lahko naslednje leto uspešno začela sezono in mi ne bo treba spustiti še kakšne tekme."

sp_kranj_2019_nov_konferenca_foto_manca_ogrin
Novinarska konferenca slovenske reprezentance v športnem plezanju pred domačo tekmo SP v Kranju (foto Manca Ogrin)

Kranjske tekme ni brez Mine Markovič (ŠPK Plus), ki bo letos v dvorani Zlato polje nastopila že petnajstič. "Na začetku mi je bilo kar precej težko nastopati pred domačim občinstvom, morda sem čutila nekoliko večji pritisk, vendar se tega sčasoma navadiš, kranjska publika pa z bučnim navijanjem in spodbudo vedno igra pomembno vlogo - tako da, hvala, navijači!" pravi najizkušenejša članica rerezentance, ki je v Kranju štirikrat zmagala (2009, 2012, 2014 in 2015), štirinajstkrat pa se uvrstila v finale, tudi lani, ko je bila osma. Letos jo je v začetku sezone pestila poškodba zapestja, na svetovnem prvenstvu se ni izšlo po načrtih, a "za trening nikoli ne zmanjka motivacije, vendar mi je situacija morda dala tudi zagon za premislek in morda nekoliko drugačen pristop".

Svoj najboljši dosežek v letošnji sezoni je z 12. mestom na svetovnem prvenstvu vknjižila Tjaša Kalan (AO PD Kranj), ki bo v Kranju nastopila osmič. "Pred domačim občinstvom imam zelo različne občutke, odvisno od dneva ali trenutne situacije. Lahko sem nervozna, saj bi pred svojimi najbližjimi rada odplezala kar najboljše, po drugi strani pa mi domači navijači dajejo neverjeten zagon v steni, ko že mislim, da ne zmorem več," pravi 22-letna Kranjčanka, ki v močni slovenski ženski zasedbi vidi več prednosti: "Na treningu to na primer prinese neko zdravo tekmovalnost, ki ti pomaga, da se potrudiš po svojih najboljših močeh, poleg tega pa tudi verjameš, da če si puncam konkurenčen, lahko tudi sam dosegaš vrhunske rezultate."

Ob odsotnosti Domna Škofica bo v moški konkurenci v Kranju letos prvi slovenski favorit Martin Bergant (PK Škofja Loka): "V Kranju bo to že moja osma tekma za svetovni pokal. Ta vloga mi ne predstavlja pritiska, ampak mi celo daje dodatno motivacijo, da domačim navijačem pokažem, kaj znam." Drugi najuspešnejši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti je na Japonskem z 20. mestom dosegel svoj najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih, s 15. mestom v Villarsu pa tudi najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu. "Letos sem na tekmah precej bolj sproščen kot v preteklih sezonah. Mislim, da je prav to dejavnik, ki mi omogoča boljše plezanje, saj tekmovalne smeri zahtevajo tekoče plezanje, če se preveč zakrčiš, pa to terja veliko energije in posledično zgodnji padec," se zaveda 23-letni Škofjeločan.

sp_kranj_2019_fantje_foto_manca_ogrin
Luka Potočar, Martin Bergant, Jernej Kruder in Anže Peharc (foto Manca Ogrin)

Drugi slovenski specialist za težavnost je 17-letni Jeseničan Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki je sezono začel z 12. mestom v Villarsu, na svetovnem prvenstvu pa je po spletu nesrečnih okoliščin ostal brez polfinala, zato se še toliko bolj veseli prihajajočega konca tedna: "S šolskimi ocenami bi svojo pripravljenost ocenil s prav dobro. Na treningih se počutim dobro in sem pred tekmo v Kranju samozavesten, da pa bi bila ocena odlična, bo na dan tekme potrebna še dobra psihična pripravljenost, za katero menim, da je bila odločilni faktor za nekoliko slabše rezultate v tej sezoni. Ciljev nimam, saj si ne želim ustvariti dodatnega pritiska."

V Kranju se bosta v težavnosti pomerila tudi prva slovenska balvanista. Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) je po duši balvanist, zaradi želje po olimpijskih igrah pa vse bolj tudi tekmovalec v težavnosti in hitrosti, ki se jima v zadnji sezoni intenzivneje posveča zaradi kombinacije, ki odpira vrata na olimpijske igre, kar je njegov glavni cilj do konca sezone. "Glede na dosedanje rezultate v težavnostnem plezanju mislim, da moram ostati stoodstotno osredotočen na balvane, seveda pa se bom udeležil še nekaj hitrostnih treningov. Mislim, da v soboto še ne bo veliko navijačev, zato bi rad le odplezal sproščeno in seveda na hitro, po balvansko," razmišlja 28-letni Celjan, ki je v Kranju že nastopil v polfinalu.

K uvrstitvi na olimpijske igre stremi tudi Anže Peharc (AO PD Kranj), ki prav tako svoje največje uspehe dosega v balvanskem plezanju. "Težavnostno plezanje mi trenutno predstavlja velik izziv, saj je od njega odvisna uvrstitev v Toulouse. Trenutno mu posvečam kar nekaj treninga, a od tekme v Kranju ne pričakujem posebnih rezultatov, ne glede na to pa komaj čakam nastop pred domačim občinstvom. Že v prvem delu sezone sem vložil nekaj časa v težavnost in ta trening zagotovo ni šel v nič. Moj cilj je plezati sproščeno in brez napak ter prispevati k dobremu šovu za gledalce," napoveduje 22-letni Tržičan.Pred novinarsko konferenco pred tekmo SP v športnem plezanju v Kranju so naši najboljši športni plezalci svoje veščine in znanje predstavili tudi na druženju z zaposlenimi v Prvi osebni zavarovalnici, ki je od leta 2017 generalni sponzor slovenske reprezentance v športnem plezanju. "Veseli me, da so si naši najboljši športni plezalci in plezalke vzeli čas in nam predstavili svoj pogled na vrhunski šport. Če kdo, se oni še kako dobro zavedajo pomena motivacije in zavzetosti, ki sta potrebni, da postaneš in ostaneš prvi na svetu. K temu stremimo tudi v PRVI. Prepričan sem, da bomo konec tedna vsi glasno podpirali naše športne plezalke in plezalce," je izpostavil Boštjan Škufca Zaveršek, predsednik uprave Prve Group.

Vstopnice za kranjsko tekmo so na voljo na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na spletu ter na sedežu PZS v Ljubljani (Ob Železnici 30 a) v času uradnih ur, mogoče jih bo kupiti tudi v nedeljo v dvorani Zlato polje, pred polfinalom in finalom (če bodo še na voljo). Ogled kvalifikacij je brezplačen za vse, vstop na vse tekme je prost za otroke do vključno 12. leta starosti. Vstopnina za polfinale je 12 € oz. 10 € za člane PZS, za finale pa 20 € oz. 15 € za člane PZS.

Manca Ogrin

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji