Svetovna elita in zlata olimpijka na kranjski tekmi v športnem plezanju

Kranjsko prizorišče bo letos že 25. gostilo tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju. V dvorani Zlato polje bo mogoče v živo, 3. in 4. septembra, videti elito svetovnega plezanja. Manjkala ne bo niti najboljša med najboljšimi, zlata olimpijka Janja Garnbret.
Tekma svetovnega pokala v športnem plezanju 2021, ki ga Planinska zveza Slovenije organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), bo po letu premora ponovno v dvorani Zlato polje v Kranju. Kranj ima najdaljšo tradicijo med organizatorji tekem za svetovni pokal v športnem plezanju, je tudi prizorišče, ki sodi med najbolj priljubljene tekme.

Luka_Rakovec_KRANJ_2019_FINALe_foto_Stanko_Gruden
Lučka Rakovec je bila tretja na tekmi v Kranju 2019. (Foto: Stanko Gruden)

Prva tekma za svetovni pokal v težavnostnem plezanju je bila organizirana leta 1996 na novi plezalni steni v športni dvorani na Zlatem polju. Udeležilo se jo je 152 plezalcev in plezalk iz 24 držav. Posebnost kranjske tekme je tudi, da že nekaj let poteka prenos finala na nacionalni televiziji.

Redkost oziroma posebnost je tudi ta, da je že 25 let vodja tekmovanja vrhunski alpinist, športni plezalec, nekdanji trener in strokovni sodelavec PZS Tomo Česen. »V vseh teh letih je bilo res precej takšnih trenutkov, ko mi je srce razbijalo močneje. Zaradi zmagoslavja, seveda. Še zelo močno se spominjam prve zmage Martine Čufar. Dvorana je pokala po šivih in navijala za Martino. Takšnega vzdušja kasneje nismo ponovili. Želim si, da bomo letos z odlično Janjo Garnbret kljub vsem korona omejitvam vnesli zmagoslavno vzdušje. Vem, da so tudi ostala dekleta in fantje zmožni seči po medaljah in zaradi tega se še posebej veselim kranjske tekme.«
Res da je Janja Garnbret najboljša med najboljšimi, a med slovenskimi športnimi plezalci je še veliko tistih, ki se lahko kosajo s svetovno konkurenco. To so dokazali z rednimi uvrstitvami v finale tekem svetovnega pokala. Poleg Janje bodo v Kranju tudi Lučka Rakovec, ki je na tej steni leta 2019 dosegla tretje mesto, olimpijka Mia Krampl, trenutno tretja na IFSC lestvici v težavnostnem plezanju Vita Lukan, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar in Liza Novak.
Med moškimi se bodo v kranjski steni borili letos odličen Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Žiga ZajcAndrej Polak, Timotej Romšak in Lovro Črep.
Vstopnice

Vstopnice za kranjsko tekmo bodo na voljo na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na njihovi spletni strani, v spletni Planinski trgovini in sedežu Planinske zveze Slovenije od 19. avgusta dalje.
Ogled petkovih kvalifikacij je brezplačen. Vstopnina za sobotni polfinale in finale je enotna in znaša 20 evrov oz. 15 evrov za člane PZS. Otroci do vključno 8. leta imajo prost vstop.
Popust za člane Planinske zveze Slovenije velja pri nakupu na sedežu PZS, v spletni Planinski trgovini in na Eventimovi spletni prodaji. Članski popust velja ob priložitvi članske izkaznice oz. pri spletnih trgovinah z vnosom številke članske izkaznice (na Eventimovi strani vnesete v okvirček za promocijsko kodo za popust). Na ostalih Eventimovih prodajnih mestih uveljavljanje članskega popusta ni možno!
Na spletni strani tekmovanja bodo podrobnejše informacije in tam bodo objavljeni tudi vsi rezultati po koncu kvalifikacij, polfinala in finala, prav tako fotografije. Vse bomo ažurno objavljali tudi na spletni strani PZS in facebook strani PZS.

janja_garnbret_foto_sportida3
Na kranjski tekmi bo tudi Janja Garnbret. (Foto: Vid Ponikvar/ Sportida)

Ogled finalne tekme bo na 2. programu neposredno prenašala TV Slovenija. Medijski sponzor SP Kranj 2021 je Val 202. Generalni sponzor SP Kranj 2021 je Prva osebna zavarovalnica, soorganizator dogodka je Mestna občina Kranj.

Uspehi slovenskih športnih plezalk in plezalcev so rezultat načrtnega in vztrajnega dela reprezentanc, trenerjev in plezalcev, njihove strastne predanosti in truda, zato si na domačih tleh zaslužijo našo močno podporo v živo.

Zlate medalje za Slovenijo v Kranju

V močni konkurenci so odlične rezultate v zgodovini tekem SP v Kranju dosegli tudi slovenski plezalke in plezalke. Prvi zlato medaljo za slovensko reprezentanco je leta 2001 v ženski konkurenci dosegla Martina Čufar. Kasneje so zlata odličja dosegle še Maja Štremfelj, Mina Markovič in  Janja Garnbret.

V moški konkurenci je prvo in edino zlato medaljo dobil Klemen Bečan leta 2008.


Barbara Gradič Oset

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji