Zahvala olimpijkam za najlepšo promocijo športnega plezanja

Najboljša slovenska in svetovna športna plezalka Janja Garnbret je v začetku avgusta celotno Slovenijo razveselila z zlato olimpijsko medaljo. Prav tako se je na olimpijskih igrah v Tokiu odlično predstavila še druga slovenska predstavnica Mia Krampl. Njunih uspehov smo  v Planinski zvezi Slovenije izredno veseli, saj je s tem slovensko športno plezanje doseglo velik zgodovinski mejnik. Z generalnim sponzorjem reprezentance v športnem plezanju Prvo osebno zavarovalnico smo članom olimpijske odprave pripravili manjši sprejem ter se Janji z nagrado zahvalili za njeno promocijo tovrstne športne dejavnosti.
Olimpijki Janja Garnbret in Mia Krampl. Foto: Andraž Purg
Tradicija športnega plezanja se v Sloveniji začela v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in v Planinski zvezi Slovenije (PZS) smo kaj kmalu že želi prve uspehe z Martino Čufar in njenim trenerjem Tomom Česnom. A kot je v uvodnem govoru poudaril predsednik PZS Jože Rovan, se je piramida uspehov dolgo gradila. »Obdržati trezno in osredotočeno glavo ob vseh pritiskih javnosti je res težko. Janji je uspelo in zato smo zelo ponosni nanjo. Z njeno medaljo ne bomo samo lažje zgradili kakšen nov športni objekt, pomembneje je, da bomo lažje pridobili in obdržali mlade športne plezalce, saj imajo močne vzornike. Hvala športnikom, trenerjem in njihovim staršem, ker medalja je skupinski projekt.«

IMG_3238_PURG
Janja Garnbret in Mia Krampl (Foto: Andraž Purg)

Janji in celotni ekipi sta za uspeh čestitala tudi predsednik uprave Prve osebne zavarovalnice Janez Kranjc in članica uprave Nataša Hajdinjak. Zavarovalnica je namreč od leta 2018 generalni sponzor slovenske reprezentance v športnem plezanju.
Načelnik Komisije za športno plezanje PZS Aleš Pirc, ki že osem let vodi komisijo, je pohvalil odlično sodelovanje s športno reprezentanco in se zahvalil Janji, da je dosegla obljubo ljubljanskega župana za izgradnjo nacionalnega plezalnega centra.

IMG_3232_PURG
Od leve stojijo: predsednik uprave Prve Janez Kranjc, Janja Garnbret, članica uprave Prve Nataša Hajdinjak, Mia Krampl in predsednik PZS Jože Rovan (Foto: Andraž Purg)

Strokovni sodelavec PZS Tomo Česen je kot oseba, ki najbolje pozna zgodovino športnega plezanja v Sloveniji, omenil, da ima zgodba z olimpijsko medaljo svoj začetek že leta 1988, ko je bilo v Sloveniji organizirano prvo državno prvenstvo v športnem plezanju. »Takrat sem si rekel, če lahko vse sosednje države organizirajo domača prvenstva, zakaj bi jih ne tudi pri nas. Pred 25 leti sem si rekel, če lahko vsi organizirajo tekmo svetovnega pokala, zakaj je ni bi tudi v Sloveniji. Ko sem bil pred 20 leti trener Martine Čufar, sem rekel, če so lahko svetovni prvaki iz vseh držav, zakaj bi ne bili še iz naše. Leta 2001 je tako Martina postala svetovna prvakinja. Ko je slovenska delegacija odhajala na olimpijske igre na Japonsko, sem pomislil, zakaj ne bi dobili še olimpijske medalje, saj je Janja najboljša na svetu. A pri tem nisem imel več tolikšnega vpliva, razen da sem močno stiskal pesti. Vem, kakšen psihičen pritisk je to in vem, kako se je morala boriti, da je osvojila to medaljo. Čestitke njej, trenerju in celotni ekipi

Na srečanju so člani slovenske olimpijske reprezentance v športnem plezanju delili svoje občutke. V Tokiu so bili: olimpijki Mia Krampl in dobitnica zlate medalje Janja Garnbret, trener Janje Garnbret Roman Krajnik, trener Mie Krampl Anže Štremfelj, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, njegov pomočnik Luka Fonda, fizioterapevt Peter Hribar in rezerva med tekmovalci Jernej Kruder.
IMG_3203_PURG
Od leve stojijo: Luka Fonda, Roman Krajnik, Janja Garnbret, Mia Krampl, Gorazd Hren, Peter hribar in Jernej Kruder (Foto: Andraž Purg)

»Priprave na olimpijske igre so se začele že leta 2020, ko smo sestavljali urnike treningov. Bilo je veliko negotovosti in še teden pred odhodom so nam organizatorji zaradi covid-19 situacije spremenili hotel. Tekmovanje je zahtevalo toliko urejenih papirjev, da sem imel pred odhodom panični napad, ali bomo res imeli vse s sabo. Četudi sem na Japonskem punci prepričeval, da je to kot vsaka druga tekma, smo kaj hitro ugotovili, da je ta tekma povsem drugačna. Pritiski so bili precej večji in vem, da Janji ni bilo lahko. A Janja je dokazala, da sodi na najvišjo stopničko. Škoda, da Mia v kvalifikacijah ni imela svojega dneva, ker če bi ga imela, bi se uvrstila v finale,« je povzel selektor reprezentance Gorazd Hren.
Da je olimpijska tekma je nekaj drugega, je Mia Krampl kaj kmalu začutila, saj je bilo med tekmovalci čutiti drugačen naboj. »Med tekmovalci se je videlo, da je več stresa. Zadnja dva treninga smo bili manj zgovorni, kar je razumljivo. Vsak je bil z mislimi osredotočen na tekmo. Svoj cilj uvrstitve na olimpijske igre sem dosegla, a upala sem, da bom pokazala še nekaj več.«

IMG_3411_PURG
Foto: Andraž Purg

Janja Garnbret je zadnji dve leti posvetila zgolj enemu rezultatu, to je osvojiti zlato olimpijsko medaljo. »Z Romanom Krajnikom nisva govorila o načrtih, ker sva vedela točno katero medaljo želiva imeti. Dve leti sta bili posvečeni treningom, po tri treninge sem imela na dan. Vedela sva zakaj trenirava. Hvaležna sem, da je bil z mano tudi takrat, ko mi ni šlo najbolje. Četudi se zdi, da sem zdaj z zlato olimpijsko kolajno dosegla vse, kar sem lahko, še nimam občutka, da bi ostala brez ciljev,« ja zaključila zlata olimpijka.
Planinska zveza Slovenije in Prva osebna zavarovalnica sta Janji Garnbret predali tudi finančno nagrado v višini 10 tisoč evrov.

Janjo Garnbret in Mia Krampl bo mogoče v živo spremljati in navijati zanju na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju, od 3. do 4. septembra 2021.

Barbara Gradič Oset

Generalni sponzor


Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Veliki sponzorji

Soorganizatorji

Soorganizatorji


Ostali sponzorji in partnerji